Sunday, December 11, 2016

Easy Puff Pastry


Hari ni tergerak hati nak join group Peminat Roti, Donut, Pizza, Pastri dan Kek, baru jer join ternampak satu posting yang beliau buat sendiri puff pastry ni. Saya bertanya.., katanya dia belajar dari Kelas Kemas.., baiknya hati Norliza Hashim yang berkongsi resepi ni dengar kawan FB. Saya olahkan untuk pemahaman yang lebih jelas.

Bahan:
- 500 gm tepung gandum
- 1/2 tsp garam
- 1 biji telur
- 200 ml air
- 50 g margerin
- 1/2 sudu teh cream of tartar
- 375 g Pastri Margerin (boleh beli di BWY)

Cara:
  1. Satukan tepung gandum, garam, cream of tartar ke dlm bekas dan gaul rata.
  2. Masukkan margerin, gaul rata dan masukkan telur sebatikan seperti serbuk roti.
  3. Kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit dan uli doh sehingga kental dan lembut (seperti doh roti atau bun).
  4. Rehatkan doh seketika, kemudian roll / canai doh dengan bentuk memanjang.
  5. Lipat dua doh (atau buat macam gambar dibawah pun boleh), letak Pastri Margerin di antara lipatan doh itu.
  6. Canaikan doh setebal 1/2 cm dan lipat 3, simpan dalam Chiller (peti sejuk) selama 15 minit.
  7. Setelah 15 minit, keluarkan. Canai dan lipat 3 lagi, simpan semula ke dalam Chiller. 
  8. Ulangi proses yang sama sebanyak 6 kali.
  9. Setelah itu barulah boleh digunakan untuk membuat Sardin Puff atau apa-apa saja berkaitan puff pastry.

Canai doh dalam bentuk memanjang

Letakkan marjerin pastri seperti diatas ini, atau lipat dua doh dan selitkan marjerin pastri diantara lipatan

Canaikan doh setebal 1/2 inci, dan lipat tiga seperti gambar atas. Masukkan dalam peti sejuk (chiller)

Setelah 15 minit, keluarkan doh dan canai memanjang sebegini

Canai memanjang sebegini dan ulangi lipat tiga, masukkan dalam chiller 15 minit.. ulangi proses ini sebanyak 6 kali




~ Selamat Mencuba ~

1 comment:

Wafa Rassouli said...

Hi is there a pastery margerin special for puff pastery? where can i find it in malaysia. Thnk you