Wednesday, October 15, 2014

Asam Pedas Ayam




Bahan:
  • 1/2 ekor ayam (dibelah 8)
  • 4 biji bawang merah*
  • 3 biji bawang putih*
  • 10 tangkai lada kering*
  • Sedikit belacan* (kalau tak letak pun.. tak menjejaskan rasa)
  • 1 sudu besar asam jawa (dibancuh dengan 1 cawan air)
  • Daun kesum/ daun limau purut/ serai (pilihan)
  • Sedikit garam dan serbuk perasa.


Caranya:
  • Bahan-bahan bertanda* dikisar halus. 
  • Masukkan ayam, bahan kisar dan daun kesum kedalam periuk tekanan, diikuti air asam jawa dan garam kedalam periuk. Gaul rata.
  • Tekan pad menu CHICKEN dan tekan START atau setkan pressure time 18 minit (untuk ayam) dan tekan start.

Pastikan tombol dikedudukan tertutup (bukan release vent)


Nota:
Saya menggunakan Philips Pressure Cooker

~ Selamat mencuba ~


No comments: