Friday, October 24, 2014

Swiss Roll


Resepi ni saya ambil dari FB Tahrunnisah Jali, gambar-gambar ini juga milik beliau, saya tak cuba lagi resepi ni.. saya copy dan simpan dalam blog saya agar resepi ni tak hilang. Terima kasih banyak2 saya ucapkan pada Tahrunnisah Jali, hanya Allah jua yang akan membalasnya atas perkongsian ilmu ini. 

Bahan-bahannya:
Bahan A:
  • 3 biji putih telur
  • 2 sudu teh gula halus (aising)
  • 1 sudu besar perahan lemon 
Bahan B:
  • 3 biji kuning telur
  • 80g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 75g gula castor
  • 50 ml air
  • 40 ml minyak jagung


Cara Membuatnya:

Bahan A - 3 biji putih telur dipukul hingga kental (putih telur ni kalau boleh jangan ada sikit pun kuning telor atau bahan2 lain macam air ke pada bekas..nanti tak jadi merigue)...kemudian masukkan 2 sudu teh gula halus dan 1 sudu perahan lemon (resepi asal cream of tartar)...pukul hingga bertanduk 

3 biji telur kuning, 80gm tepung gandum yang diayak, 1 sudu teh esen vanila, 75gm gula kaster, 50ml air,40ml minyak jagung. Pukul telor dan gula hingga kembang..kemudian masukkan bahan2 lain..pukul lagi sehingga gebu 

Lakaran bunga pada kertas minyak ini boleh disediakan awal. Sapukan butter pada loyang pembakar. 

Inilah Bahan A dan Bahan B yang dah siap di pukul

Masukkan sesenduk bahan A tadi ke dalam bahan B...guna kaedah kaup balik..perlahan2 ye

Masukkan ke semua bahan A tadi ke dalam bahan B...kaup balik biar sekata semuanya...pastikan kaup perlahan-lahan.

Dah sebati, tetapi kelihatan masih gebu..pastikan kaup perlahan-lahan ye takut nanti adunan jadi padat..hasil pun dah jadi lain

Kemudian ambil 2 sudu setiap bahagian taruk dalam mangkuk kecik, warnakan dan masukkan dalam plastik seperti gambar diatas

Gliss permukaan loyang dan taruk kertas minyak yang permukaan dilukis dibawah

Dah taruk kertas minyak tu (cara saya malas nak lukis balik pada kertas minyak..kertas A4 yang saya lukis tadi taruk bawah dan taruk kertas minyak kat atas A4 tadi . ..kemudian sapu semula permukaan kertas minyak tadi dengan butter supaya kek nanti tak melekat pada kertas minyak

Kemudian gunting hujung plastik yang dah diwarnakan, gunting sikit je..buat lubang kecik dan paipkan ikut gambar tadi

Bakar sekejap 1-2 minit pada suhu 170 darjah api atas bawah..s2belum tu panaskan dulu oven terlebih dahulu

Keluarkan dari oven dan taruk lebihan batter tadi dan ratakan elo-elok, pastikan jangan terlalu tebal ye..dlm 1cm..atau 1 1/2 cm je..sebab masa bakar nanti kek ni akan naik. Lebihan batter tu boleh buat dalam loyang lebih kecik lagi, Insyaallah hasil gulungan tak patah

Ratakan batter tadi perlahan-lahan

Bakar pada suhu 180 darjah dlm 12 -15 minit

Setelah siap bakar terbalikkan atas redai...biarkan ia sedikit sejuk

Agak2 sejuk..tarik kertas minyak tadi...perlahan2..setelah ditarik...terbalik kan pula kek ni atas kertas minyak ye..maksud saya...permukaan yg ada bunga2 tu dibawah.lihat gambar sebelah

Ha..macam ni..kertas minyak di bawah...kemudian tarukla filling kegemaran anda 

Setelah taruk Nutella. ..taruk pulak whipping cream yg dipukul kental atasnya..ratakan

Gulung dgn berhati2 ye...guna kertas minyak untk menggulung...padatkan sikit

Gulungkan sampai habis...lebihan whipping cream tu (terkeluar semasa gulungan tu) alihkan dlm bekas lain.Dah siap, letak dalam fridge dalam 2-3 jam. Ini bertujuan untuk filling keras.

Inilah hasilnya...


~ Selamat mencuba ~


No comments: