Sunday, October 19, 2014

Inti Kacang Merah





Bahan:
  • 250 gm kacang merah - rendam semalaman
  • 1 cawan gula pasir
  • 1/2 keping gula melaka
  • 1 helai daun pandan
  • 2 s/b tpg jagung + sdkt air - bancuh
  • Secubit garam 
  • Sedikit minyak 
Caranya:
  • Rebus kacang merah hingga empuk (gunakan pressure cooker lagi senang). 

  • Mesin halus kacang merah tadi bersama sedikit air rebusan. 

  • Panaskan minyak (tak panas sangat pun tak apa) dan masukkan kacang yang dimesin. Masukkan gula pasir, gula melaka, garam dan daun pandan. 
  • Masak hingga agak pekat dan masukkan bancuhan tepung jagung. 
  • Masak lagi hingga betul-betul kering dengan api perlahan. 

  • Bila dah terasa berat, maknanya inti kacang dah siap... 
Nota:
Semasa masak inti ni, dia akan meletup-letup.., maka kena hati-hati sikit ya.
~ Selamat mencuba ~

No comments: