Wednesday, October 15, 2014

Dalcha

Dalcha yang dimasak menggunakan periuk tekanan



Bahan:
  • 1 biji bawang besar* 
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia* 
  • 3 sudu besar serbuk kari 
Tumbuk bahan bertanda*

Bahan-bahan lain:

  • ½ cawan kacang dal
  • Rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
  • 1 batang lobak merah (potong jejari)
  • 2 biji kentang (dikupas & potong kiub)
  • 1 sudu besar asam jawa
  • ½ cawan santan
  • Secukup rasa garam
  • 1 ikat kacang panjang (dipotong 1 inci panjang)
  • 1batang terung panjang (potong)


Cara:
  • Masukkan semua bahan kecuali kacang panjang & terung, ke dalam periuk tekanan elektrik. 
  • Tekan pad menu BEANS dan tekan START atau set pressure time 30 minit dan tekan StartPastikan tombol dikedudukan tertutup (bukan release vent)
  • Apabila dalcha sedia selepas 30 minit, lepaskan tekanan dengan mengubah tombol ke release ventBuka penutup periuk tekanan dan masukkan kacang panjang dan terung. 
  • Tutup kembali tudung dan biarkan sayur-sayuran masak selama 5 minit sebelum dihidangkan. 
  • Hidangkan bersama nasi atau roti.

Nota:
Saya menggunakan Philips Pressure Cooker

~ Selamat mencuba ~

No comments: