Thursday, August 14, 2014

Best Moist Choc Cake





Resepi ni saya dapat dari PA pejabat saya, memang sedap, lembut dan lembap. Rahsianya terletak pada penggunaan buttermilk. 


Apa fungsi buttermilk?.

Saya berbual dengan PA ofis.., katanya..kalau nak cake lembut dan moist.. kena letak buttermilk. Tu pasal Kek Red Velvet yang saya buat ada rasa milky (lembab2 gitu).. berbeza RVC Secret Recipe.


Sedikit info tentang buttermilk (hasil Mr. google):

Buttermilk digunakan untuk menjadikan tekstur cake yang dihasilkan lebih lembut dan moist tanpa menggunakan lemak yang banyak. Nak beli buttermilk ni.. kadang2 rasa tak berbaloi, nak guna sikit.. tapi kena beli 1 kotak.


Tapi, buttermilk boleh di substitute dengan bahan lain. Buttermilk ni lebih kental berbanding susu cair dan rasanya sedikit masam, ini kerana buttermilk dihasilkan dari fermentasion process (tindak balas kimia).

Sebagai pengganti, campur 250ml susu cair dengan 1¾ sudu besar cream of tartar atau 1 sudu besar cuka masak.


Jom kita tengok resepinya.



Bahan-bahan: 
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 2 cawan gula
  • 3/4 cawan serbuk koko Hershey's 
  • 2 tsp soda bikarbonat 
  • 1 tsp serbuk penaik 
  • 2 biji telur saiz A @ B 
  • 1 tsp garam 1 cawan buttermilk (resepi buttermilk di bawah) 
  • 1 cawan Mazola vege oil (guna minya masak biasa pun boleh) 
  • 1 1/2 tsp asen vanilla 
  • 1 cawan air mendidih (boleh dijadikan 1 cawan kopi sekiranya suka) atau campurkan dengan 2sk nescafe 

Cara Penyediaan: 
  • Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan.
  • Lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.
  • Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.
  • Putar pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 1 minit. Kemudian masukkan air panas mendidih dan teruskan memutar hingga sebati.
  • Tuangkan ke dalam loyang.(9inci loyang)
  • Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak sepenuhnya. 
  • Cucuk kek dengan lidi atau pisau. Sekiranya pisau atau lidi yang dikeluarkan bersih, maknanya kek telah masak. Sekiranya terdapat adunan kek yang masih basah melekat pada pisau atau lidi, bakar lagi kek dengan tambahan masa 5 minit dan uji lagi selepas itu sehingga kek masak sepenuhnya.
  • Sejukkan kek sebelum dinikmati atau dihias.



Resepi substitute buttermilk:


Bahan-bahan: 
  • Susu segar - lebih kurang 1 cawan
  • 1 Tbsp cuka masak atau jus lemon 
Cara Penyediaan: 
  • Masukkan cuka masak atau jus lemon ke dalam jug penyukat.
  • Tuangkan susu segar hingga menjadikan campuran tepat pada ukuran 1 cawan (tak perlu kacau..biarkan begitu saja).
  • Biarkan larutan berehat selama 5 minit dan boleh digunakan.

No comments: