Friday, August 22, 2014

Macarons





Bahan-bahan:

(Boleh menghasilkan 24 keping macarons)
  • 2 biji (80gm) telur putih (gred A)
  • 60gm gula kastor
  • 80gm almond powder
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila
  • Sedikit pewarna
Filling : Chocolate ganache

Cara-cara:

  • Terlebih dahulu, sediakan dulang pembakar. Alas dulang pembakar dgn kertas minyak. Ambil duit syiling 20 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu sebanyak 3 cm. 
  • Pukul putih telur dan gula kastor sehingga kembang/ berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga soft peak (kembang/ bertanduk - bila terbalik mangkuk telur tu, telur putih tu tak jatuh).
  • Masukkan sikit demi sedikit bahan yang diayak tadi ke dalam telur putih. Kaup perlahan-lahan hingga sebati.
  • Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag. Picit ke atas dulang oven yang di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Gunakan toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yang terbentuk di permukaan macarons - untuk mengelakkan permukaan macarons jadi berlubang bila dibakar).
  • Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. (Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar - elok diletakkan bawah kipas untuk dia cepat kering, boleh rasa dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
  • Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 18 minit. Sejukkan sebelum letak filling.

~ Selamat mencuba ~

No comments: