Saturday, August 09, 2014

Puding Roti






Bahan A:
  • 500 ml susu segar/fresh milk
  • 8 keping roti 

Bahan B:

  • 4 s/b gula halus
  • 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *
  • 1 s/b buah pala *

Bahan Kastad:

  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepung kastad
  • 2 s/b gula

Cara-cara:

  • Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
  • Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam. 
  • Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
  • Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.

~ Selamat Mencuba ~


No comments: