Tuesday, August 06, 2013

TART NENAS (versi gulung)



Bahan: (menghasilkan 50-60 biji)

250 g butter (1 buku 250g - biar pada suhu bilik)
4 sudu besar gula icing
400g tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 biji kuning telur
Sedikit pewarna kuning
1 sudu the esen vanilla

Jem nenas (Boleh rujuk pada resepi tat nenas versi bungkus/ sepit)


Caranya;

Pukul butter dan gula icing (anggaran 3 minit- guna mixer). Masukkan pewarna kuning, esen vanilla dan kuning telur, pukul lagi hingga kembang. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung perlahan-lahan dan gaul hingga sebati.

Gunakan acuan semperit (dengan permukaan bergerigi sebelah bawah, tekan anggaran 2-1/2 inci panjang. Masukkan jem dan gulung. Buangkan lebihan tepung (jika perlu).

 
Pastri ditekan sepanjang 2-1/2 inci dengan permukaan bergerigi kebawah, letakkan jam nenas.
 
 
Gulung


Potong lebihan pastry (jika perlu).

 
Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30 minit.
 
 
Selamat mencuma, kalau jadi.. sila lapor ya..

No comments: