Wednesday, March 29, 2006

Talam Keladi

Keladi yang dipotong kiub dan dikukus hingga lembut



Blend sedikit dengan santan



Kacaukan campuran keladi sekejap diatas api



Bahagian atas yang dimasak sekejap diatas api



Kukus selama 20 minit



Inilah hasilnya

Bahan:

Lapisan Bawah

300 gm keladi
600 ml santan cair [1/2 biji kelapa]
150 gm tepung beras
20g tepung ubi
1/2 sudu teh garam


Lapisan Atas

250 gm gula halus (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
3 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
Pewarna purple dan esen keladi

Cara:

  • Bersihkan keladi dan rebus/ kukus sehingga lembut. Campurkan semua bahan lapisan bawah dan sebahagian keladi yang telah direbus/ kukus dan dikisar/ blend. Masukkan dalam periuk dan kacau diatas api sekejap. Masukkan adunan dalam loyang yang telah disapukan minyak. Kukuskan selama 20 minit.
  • Campurkan adunan lapisan atas dan tapis. Masakkan sebentar diatas api yang perlahan dan tuangkan atas permukaan keladi yang telah dicakar-cakarkan. Kukuskan selama 30 minit. Sejukkan betul-betul sebelum dipotong dan hidangkan.
~ Selamat mencuba ~


2 comments:

Anonymous said...

Zana,
maknanya kukus bahagian bawah 20 minit, kemudian masukkan lapisan atas dan kukus semula 20 min? Tenguk gambar tu, terasa sungguh sedapnya....memang suka talam keladi tapi tak pernah cuba buat sendiri...

semut oren

Anonymous said...

Zana, asyik print resepi u nie, keladi dah 2 minggu beli, hari nie berpeluang rasa nak buat, so tadi dah siap2 rebus keladi tu, baru cari resepi dan buka semula hompepage u nie, alamak, tepung ubi , pewarna purple dan esen keladi tak dak....jawabnya keana simpan keladi rebus tu dalam frezer dulu...kena gi beli bahan lain kat the store...anyway..thanks..ajar step by step tu...

sutera_oren