Friday, October 19, 2012

Chocolate Banana Cake




Kemaruk sangat saya ni dengan kek dan muffin. Isnin lepas, balik kerja, lepas siap-siap yang wajib, saya ke dapur lagi. Tengok buah-buahan dalam bakul banyak, pisang pun dah masak ranum.., terus jer teringat Chocolate Banana Cake SR. Resepi ni saya ambil dari web Joy of Baking, cuma kat sini kuantiti pisang tu saya lebihkan.. agar rasa pisang tu lebih sikit dari rasa coklat... hasilnya sangatlah membuatkan hati saya gembira.., akhirnya saya berjaya membuat kek kegemaran saya. Jom tengok macam mana nak buatnya... senang bangat, dalam kes ni saya tak menggunakan electrical mixer pun. 

Bahan;

Bahan A (bahan kering);

• 3-1/2 cawan tepung gandum
• 1-1/2 cawan serbuk koko
• 3-1/2 cawan gula castor
• 3 sudu teh baking powder
• 3 sudu teh soda bikarbonat
• 1 sudu teh garam halus

* Bahan-bahan kering ini ( kecuali gula dan garam) perlu diayak dan kesemua bahan ini disatukan dalam satu bekas.

Bahan B (bahan basah);

 4 biji telur gred A
• 1 cawan minyak masak (minyak biasa pun boleh)
• 1 cawan susu segar
• 2 cawan air suam
• 2 sudu teh esen vanilla
• 4 cawan pisang masak (lenyek, jangan terlalu hancur.. lagi sedap kalau lebihkan kuantiti)


Bahan C (Frosting Chocolate Ganache);

• 450 g coklat masakan (dipotong kecil-kecil)
• 1-1/2 cawan heavy whipping cream (biasa dijual dalam kotak macam susu kotak)
• 2 sudu besar unsalted butter

Cara Membuat:

Chocolate Banana Cake;

  • Panaskan oven pada susu 180 darjah C
  •  Griskan acuan (10" x 10") dan ketepikan.
  • Dalam bekas besar, satukan semua bahan kering dan gaul sebati, ketepikan dahulu.
  • Dalam bekas lain, pukul sedikit telur (macam nak buat telur dadar jer), masukkan minyak, susu segar, air suam, esen vanilla dan pisang. Gaul hingga kesemuanya sebati.
  • Curahkan bahan basah kedalam bahan kering tadi, kacau/gaul hingga rata.
  • Tuangkan adunan kedalam acuan dan bakar selama 50 - 60 minit atau sehingga masak


Frosting Chocolate Ganache;

  • Coklat masakan diletakkan didalam mangkuk yang tahan panas.
  • Dalam periuk, panaskan whipping cream bersama butter, angkat dari api sebaik sahaja mendidih.
  • Curahkan whipping cream tadi kedalam manggunk yang berisi coklat, kacau hingga coklat hancur dan sebati dengan whipping cream.
  • Biarkan sejuk, dan setelah sejuk, pukul sedikit agar coklat tadi gebu/ fluffy sebelum dituang atas permukaan kek.


Nota:
Tujuan menggunakan kaedah whipping cream ini adalah bertujuan coklat itu lembut walaupun dimasukkan dalam fridge. Kalau mencairkan coklat cara double boiled, coklat akan keras bila sejuk. Setiap 1/4 cawan whipping cream gunakan 75g coklat bar.

Dan resepi ni.. kalau nak buat separuh pun boleh.. gunakan acuan yang lebih kecil (7" x 7").


Selamat Mencuba.., dah cuba.. please update ya...

4 comments:

MéuzAngelo™ XXIII said...

aiyooo.. tgh lpr2 ni boleh pulak terbukak blog yg ade mknan.. huhu

Anonymous said...

Yang ni pun saya dah cuba... yg 1st attempt tu dlm dia kurang masak.. tlupa nk cucuk.. masa nk tbalikkn kek dr acuan.... berdepek.... :) haha... dah 3 4 kali... baru dah pro skit..

yatteomar said...

Practice make perfect.

fazillah said...

Thks sis...share... Resepi..