Bergedil ni memang makanan kegemaran saya dan keluarga. Selalu kalau saya buat ni sebab nak makan dengan Soto Johor. Nak buatnya tak lah susah sangat.. jom kita tengok bahannya.
Bahannya;
- Kentang 1kg.
- Daging cincang Ramly/ kalau nak gunakan daging burger pun boleh juga.
- 2 - 3 labu bawang besar - dipotong dadu.
- Daun bawang/ daun sup - seikut rasa, kalau banyak pun sedap..tapi berpada-padalah ya - hiris kasar
- 3 biji telur untuk mencelup semasa menggoreng
- Minyak untuk menggoreng
- Garam dan perasa.
Caranya;
- Kentang dikupas kulis dan potong seperti KFC wedges dan goreng sehingga empuk dan lenyekkan.
- Satukan daging, bawang dadu dan hirisan daun bawang/ sup kedalam kentang yang dilenyek. Masukkan garam dan serbuk perasa, gaul sebati.
- Kepalkan sebesar bola golf dan bentukkan membulat leper.., aturkan dalam dulang sebelum digoreng.
- Pukul telur dengan sedikit garam.
- Panaskan minyak dan celupkan bergedil yang telah dibentuk tadi kedalam telur sebelum digoreng.
- Angkat dan toskan.
Tips;
Kalau nak buat bergedil daging, gunakan daging, dan ia boleh juga ditukar dengan ayam atau ikan.
No comments:
Post a Comment