Nak buat dodol selalunya mesti orang akan terfikir susah.., lama dan menggunakan kederat ramai. Kita pun bukan nak makan dodol sekawah.. sekadar nak makan satu keluarga.., boleh jer kita buat sendiri. Jom kita lihat bagaimana nak buat dodol...
Bahan:
500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka * (boleh juga gunakan gula merah)
2 cawan gula pasir *
3 cawan air *
2-3 helai daun pandan *
1 kg santan pekat
Cara-cara :
Masak bahan* hingga gula larut kemudian tapis (tunggu sejuk sebentar)
Masukkan tepung pulut dan bahan yang di masak tadi kedalam blender dan blend sebati.
Tuangkan adunan tepung ke dalam kuali (kalau ada kuali non stick lagi bagus)
Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak.
Adunan akan meletup-letup dan pecah dan kacaulah sehingga terbit minyak pada dodol dan tidak tak melekat.
Simpan dalam bekas kering
Nota:
Kalau suka dodol lembik.. jangan kacau terlalu lama.. nanti dodol akan jadi keras.
Kalau suka dodol lembik.. jangan kacau terlalu lama.. nanti dodol akan jadi keras.
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment