Pernah dulu saya diberi ayam hutan, saya masak.. tapi dagingnya liat. Ya lah.. tak pernah rasa ayam hutan.. manalah saya tau yang dagingnya memang liat. Kali ni saya masak rendang minang.. saya masak dalam pressure cooker terlebih dahulu.
Best jer masak, dia tak hancur dan dagingnya pun taklah liat sangat bila dah siap masak...sedap. Masa masak tu tak banyak minya yang keluar.. tak seperti ayam dipasar.. yang bila kita masak dengan kulitnya yang akan mengeluarkan minyak.
Cara saya buat rendang minang senang jer..
Bahannya;
- Daging/ ayam tua/ ayam hutan
- Santan, kalau 1kg daging/ 1 ekor ayam.. saya guna 2 biji kelapa
Bahan kisar;
- Bawang merah 10 ulas
- Bawang putih 5 ulas
- Lengkuas 1"
- Halia 1"
- Kunyit 1"
- Serai 3-4 batang
- 30 biji Cili padi (ikut suka, kalau nak pedas tambah lagi)
(Kesemua bahan-bahan ni masukkan dalam blender dan blend dgn sedikit air)
Bahan lain;
- 3 helai daun kunyit dihiris halus
- 2 helai daun limau purut
- Garam
Cara memasaknya;
Perapkan bersama ayam/ daging (kalau saya, sy terus masuk dalam pressure cooker, cukup 15 minit dia siap), kalau tak ada PC perapkan jer dalam 1/2 jam.
Maukkan dalam kuali, campurkan santan, hirisan daun kunyit (3 helai) dan 2 helai daun limau purut. Masak hingga kering. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
Sesetengah orang.. dia masukkan sesudu dua gula.. tapi dah tak jadi rendang minanglah kalau gitu.. sebab rendang minang ni pedas.., tapi saya.. nak ikut selesa hb (orang Johor).. saya masukkan sedikit gula.. (buat syarat jer)...
Cara memasaknya;
Maukkan dalam kuali, campurkan santan, hirisan daun kunyit (3 helai) dan 2 helai daun limau purut. Masak hingga kering. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
Sesetengah orang.. dia masukkan sesudu dua gula.. tapi dah tak jadi rendang minanglah kalau gitu.. sebab rendang minang ni pedas.., tapi saya.. nak ikut selesa hb (orang Johor).. saya masukkan sedikit gula.. (buat syarat jer)...
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment