Saturday, December 03, 2016

Famos Amos Cookies




Bahan A

- 1/4 cawan gula kaster
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan mentega (~+75 gm)
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1 biji telur gred B
- 1/4 sudu kecil garam
- 1/2 sudu besar susu segar
- 1/2 sudu kecil vanilla extract


Bahan B

- 2 cawan tepung gandum*
- 1 sudu besar serbuk koko*
- 1 sudu besar tepung jagung*
- 1/2 sudu kecil cream of tartar (boleh ganti dengan 1/2 sudu kecil cuka/ jus lemon)
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan walnut cincang/almond nib (elok dipanggang dulu)

- 1 cawan semi sweet chocolate chips


Cara membuatnya:

  • Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 
  • Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.
  • Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.
~ Selamat Mencuba ~

No comments: