Bahan-bahannya; (12 gulung)
- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- sedikit garam
- 4- 3/4 cawan air suam
- 3 sudu besar minyak masak
Cara:
Laksam yang siap digulung |
- Campurkan semua bahan-bahan diatas dan blend sehingga sebati, ketepikan sebentar.
- Panaskan kukusan, sapukan loyang atau penutup periuk aluminium dengan minyak masak.
- Masukkan bancuhan tepung tadi kedalam loyang (anggaran 2 senduk), jangan tebal dan jangan nipis, kalau loyang tu besar.. letak lebih sedikit...agak2 lah ... kukus dlm 5 minit.
- Cungkil laksam ni keluar dari loyang...terus gulung dan buat hingga habis.
*Sekiranya loyang panas, letakkan dasar loyang dalam dulang berisi air.., supaya loyang sejuk dan mudah digulung.
Bahan Kuah Laksam: (6 orang makan)
- 3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti 2 biji bwang sederhana besar
- 2 ulas bawang putih..
- sedikit je halia
- 1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
- sedikit belacan
- 1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
- garam , gula
- 2 keping asam gelugur
- Ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan.
- Bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar bersama2 dgn isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dlm blender supaya senang kisaran. Masukkan bahan kisar dlm periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air rebusan ikan.
- Masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula.
- Masak hingga mendidih..dgn api sederhana
Bahan Ulaman:
- Kacang panjang
- Timun
- Tauge
- Kobis
- Kesemuanya dihiris halus..
- Belacan bakar- jika suka masukkan dlm laksam
Sambal laksam :
- Belacan
- Lada merah
- Cili api merah
- Garam sikit
- Semuanya kisar/tumbuk halus.
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment