Tuesday, April 04, 2006

Ikan Masak Kicap


Bahan;

Ikan (kembung, selar, tenggiri) - dibersihkan, digaram/kunyit kemudian digoreng.
2 kuntum bunga cengkih
5 cm kulit kayu manis
½ kuntum bunga lawang
2 labu bawang besar (dihiris bulat-bulat)
6 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris halus
Sedikit lada hitam
1/4 cawan air asam jawa.
5 camca kicap pekat
1 camca kicap manis
6 batang lada hijau ( dihiris menjadi jalur-jalur panjang)
Garam dan serbuk perasa

Cara;

Pijarkan minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, bunga cengkih, kayu manis dan bunga lawang. Masukkan air asam jawa, kecilkan api & masaklah hingga bawang layu, masukkan kicap, lada hijau, kacau perlahan-lahan, masukkan ikan. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.

Jangan letak banyak garam, sebab kicap itu sendiri dah masin.

No comments: