Tumiskan 'rempah tumis' dan bahan tumbuk
Masukkan rempah kari, goreng hingga naik bau.
Masukkan kepala ikan dan santan pekat
Masukkan santan cair dan sayur
Kari Kepala Ikan
Bahan;
Kepala Ikan (Jenahak, merah)
Santan pekat 1/2 cawan
Santan cair 2 cawan
Rempah Kari Ikan }
1 sudu besar cili boh } dibancuh dengan sedikit air
Bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga - rempah tumis.
Bawang merah 4 ulas }
Bawang Putih 3 ulas }
Halia 1/2" } ditumbuk
Daun kari (jika tak suka tak perlu letak)
Bendi/ terung
Cili Merah/ Hijau - sebagai hiasan
Asam keping
Minyak untuk menumis
Garam dan sedikit serbuk perasa.
Cara;
Bersihkan ikan. Panaskan minyak, masukkan rempah tumis dan bahan tumbuk, masak hingga naik bau. Masukkan rempah kari, goreng hingga naik bau. Masukkan kepala ikan dan santan pekat. Masak sekejap, masukkan santan cair, sayur bendi/terung, cili merah/ hijau. Biarkan hingga ikan masak, masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa.
No comments:
Post a Comment