Pukul butter, gula dan susu pekat
Masukkan prune kisar dan tepung.
Kukus selama 1-1/2 jam.
Hiaskan dengan coklat atau blueberry.
Kek siap untuk dimakan.
Bahan-bahannya:
250 g butter
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula
1/4 tin besar susu pekat manis (kalau guna tin kecil 1/3 pun cukup)
20 biji prune (kisar dengan sedikit air, setakat boleh kisar dah cukup)
5 biji prune (hiris kasar)
5 biji telur
Cara :
Didihkan air dalam pengukus. Putarkan butter/gula/susu sehingga sebati. Masukkan telur satu per satu dan putar lagi. Masukkan prune yg telah dikisar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati. Akhir sekali masukkan prune yg dihiris kasar dan kacau dengan senduk sudah memadai.
Griskan loyang dengan butter dan alaskan dengan kertas minyak, tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 1 1/2 jam. Kalau nak bagi cantik, letakkan beberapa biji prune di atas adunan sebelum dikukus sebagai hiasan.
Saiz acuan 9" diameter. tinggi 3"
Tips;
1. Adunan kek dituangkan sehingga separuh ketinggian loyang untuk memberikan ia ruang untuk naik dengan cantik.
2. Boleh campurkan gula 1/2 cup gula halus + 1/2 brown sugar pun sedap. Warna kek akan jadi lebih gelap disebabkan oleh brown sugar tersebut.
3. Boleh guna topping kek coklat sebagai topping kek ini.
4. Didihkan air di dalam pengukus sebelum mengukus kek dan pastikan wap air pada penutup tidak jatuh ke atas kek (cover kek dengan aluminium foil atau plastik makanan)
5. It is better to use prune jenama SunSweet. Bila guna prune jenama lain, kek prune kurang mengancam dari segi warna dan rasa.
No comments:
Post a Comment