Panaskan minyak, tumis bawang dan cili hingga naik bau
Masukkan bendi/ terung/ sayur asin
Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
Bahan;
Ikan (parang, tenggiri, selar, kembung, terubuk)
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
cili blend
Air asam jawa/ 1 keping asam keping
Bendi/ terung
lobak asin (optional)
Serbuk kunyit, garam dan serbuk perasa
Minya untuk menumis.
Cara;
Bersihkan ikan, bawang putih/merah ditumbuk. Panaskan minya, tumiskan bawang hingga naik bau, masukkan cili, masak hingga naik bau. Masukkan ikan, masukkan air asam, sedikit serbuk kunyit. Masukkan bendi/terung dan lobak asin (optional). Masukkan garam dan serbuk perasa.
2 comments:
Assalamualaikum T.
Ini first time aku buka blogg archi 84/85, lepas tu terbuka ke arah blogg kau. Rajinnya kau, step by step, bagi resepi, tapi bila aku sampai k resepi tumis asam pedas kau ni, dan ternampak mangkuk corning ware kau tu teringat masa kita duduk satu bilik kat UTM dulu curi2 masak guna mangkuk kau tu sebab nak jimat dan malas makan kat luar..
Assalamualaikum T.
Ini first time aku buka blogg archi 84/85, lepas tu terbuka ke arah blogg kau. Rajinnya kau, step by step, bagi resepi, tapi bila aku sampai k resepi tumis asam pedas kau ni, dan ternampak mangkuk corning ware kau tu teringat masa kita duduk satu bilik kat UTM dulu curi2 masak guna mangkuk kau tu sebab nak jimat dan malas makan kat luar..
Post a Comment