Monday, September 08, 2014

Ayam Masala




Bahan-bahan: 
  • 1 ekor ayam - potong 12 (kalau ayam kampung lagi ok, boleh diganti dengan daging atau kambing) 
  • 10 biji bawang besar - dihiris 
  • 10 biji tomato - belah empat 
  • 8 biji cili hijau (dibelah 2) 
  • 15 biji cili padi (di blend halus - kalau nak pedas boleh tambah lagi)
  • Rempah Biryani Masala (Saya gunakan brand Shan, boleh didapati di Carrefour) 
  • Sedikit sudu pes asam jawa (kalau nak sedikit rasa masam, jika tak.. tak perlu) 
  • 3 helai bay leaf 
  • Minyak masak untuk menggoreng Garam dan serbuk perasa.

Cara:

  • Panaskan kuali dengan minyak (minyaknya perlulah banyak, macam kita nak masak cucur), masukkan bawang besar yang siap dihiris, masukkan bay leaf. Goreng hingga agak kecoklatan, masukkan tomato dan cili hijau yang dibelah dua. Goreng hingga tomato lecur dan tak nampak lagi bentuk buah tomato masukkan juga cili api yang telah dikisar.

  • Masukkan ayam, kacau selalu dan goreng hingga ayam agak masak dan bawang serta tomato agak kering. Masukkan rempah biryani masala, perasakan dengan dan kacau anggaran 5-10 minit (Rempah masala dimasukkan setelah ayam agak masak adalah untuk mengelakkan rempah dari cepat hangit). Matikan api. Minyak yang berlebihan perlulah disaring keluar.

Sedap dimakan bersama nasi panas atau roti. Ayam juga boleh digantikan dengan daging lembu atau kambing, tetapi daging tersebut perlulah direbus/ pressure cooker terlebih dahulu.


~ Selamat mencuba ~


No comments: