Bahan-bahan:
- 2 cawan Dhal – boleh juga kurangkan kalau tak nak pekat. (Kalau nak buat pagi ni, kita rendam dulu dhal tu semalam)
- Ayam (kalau bahagian tulang, leher ayam pun ok.. tak pun tetel lembu tu.. lagi sedap)
- 3 biji kentang (belah 8)
- Lobak merah (potong dalam 1 inci dan belah jejari)
- Terung (potong kecil)
- Kacang Panjang (potong dalam 1”)
- Rempah tumis – Kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga.
- Bawang Merah 5 ulas *
- Bawang putih 4 ulas*
- Hhalia 1”*
Bahan* ditumbuk halus/ kasar pun tak per
- Rempah kari 5 sudu besar
- 2 sudu besar cili blend
- Minyak untuk menumis
- Garam, serbuk perasa, asam keeping
- Santan dari 1/2 biji kelapa
Caranya:
- Mula2 bersihkan dhal, daging – rebus dengan air dan api perlahan (lama pun tak per)
- Agak2 dah empuk, masukkan lobak dan kentang.. masukkan sekali asam keping.
- Dalam kuali/ periuk lain.. panaskan minyak, masukkan rempah tumis. Masukkan bahan yang ditumbuk halus.. biar hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan cili blend.. biar agak garing.. masukkan santan.
- Masukkan bahan dari kuali kedalam periuk yang rebus dhal.
- Kacau.. perasakan dengan garam.. masukkan terung.. biar terung agak empuk.. baru masukkan kacang panjang.. kacau sebentar.. dan boleh masukkan cili merah atau tomato belah.
~ Selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment