Thursday, July 03, 2014

Almond Sugee



Biskut 'Almond Sugee' juga antara biskut wajib saya setiap tahun. Antara biskut yang tidak menggunakan telur. Lembut dan gebu.. selalu juga disebut dengan 'melting moment'.


Bahan:
  • 250 g minyak sapi
  • 500 g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 170 g gula icing
  • 1/2 sudu kecil garam halus
  • 150 serbuk badam (ground almond)
Cara:
  • Cairkan minyak sapi dalam microwave/ atas api, dan biarkan sejuk seketika, tambah esen vanila kedalam minyak sapi yang telah sejuk tadi.
  • Ayak tepung dan baking soda, satukan kedalam bekas bersama gula icing dan serbuk badam. 
  • Tuangkan minyak sapi kedalam campuran tepung, uli hingga menjadi doh.
  • Bentukkan bebola kecil (anggaran 1 sudu kecil) dan aturkan dalam dulang pembakar.
  • Sebelum itu panaskan oven pada suhu 180 darjah celsius. Bakar selama 15 minit.

~ Selamat Mencuba ~


No comments: