Biskut 'Almond Sugee' juga antara biskut wajib saya setiap tahun. Antara biskut yang tidak menggunakan telur. Lembut dan gebu.. selalu juga disebut dengan 'melting moment'.
Bahan:
- 250 g minyak sapi
- 500 g tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu kecil soda bikarbonat
- 170 g gula icing
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 150 serbuk badam (ground almond)
Cara:
- Cairkan minyak sapi dalam microwave/ atas api, dan biarkan sejuk seketika, tambah esen vanila kedalam minyak sapi yang telah sejuk tadi.
- Ayak tepung dan baking soda, satukan kedalam bekas bersama gula icing dan serbuk badam.
- Tuangkan minyak sapi kedalam campuran tepung, uli hingga menjadi doh.
- Bentukkan bebola kecil (anggaran 1 sudu kecil) dan aturkan dalam dulang pembakar.
- Sebelum itu panaskan oven pada suhu 180 darjah celsius. Bakar selama 15 minit.
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment