Nak buat jem nenas ni mudah jer.. memandangkan saya tak pernah buat dalam kuantiti yang kecil.. maka gambar yang ada dalam simpanan semua yang tidak menggambarkan kuantiti bahan yang saya bagi.
Setiap kali saya buat.. mesti 50 biji keatas. Tapi apapun kaedahnya dan tipsnya tetap sama..
Bahan:
- 5 biji nenas (parut tau..jangan blend.. nanti dia terlalu halus.. tak adalah kesan tarik2 tu dan jangan buang airnya.. ini supaya jem tahan lama)
- 10 kuntum cengkih.
- 2 batang kulit kayu manis (untuk bau)
- 500 g gula pasir
- 200 g gula batu
- 2 sudu kecil esen nenas
Cara:
Tenggekkan nenas yang diparut atas api... jangan masukkan gula dahulu, masukkan bunga cengkih dan kulit kayu manis serta esen nenas. Biar air nenas agak kering baru masukkan gula.. kalau tidak nanti dia jadi seperti kawah gunung berapi, mermercik.. habis tangan.., dan kalau masukkan gula terlalu awal.. jem akan jadi lebih perang/ hitam.
Peringkat mengeringkan air nenas
Kelihatan air nenas hampir kering
Bila air nenas dah hampir kering, masukkan gula pasir dan gula batu, pada peringkat ini.. inti nenas perlu kacau selalu untuk elak dari hangit.
Kacau hingga kering
Sejukkan dan seeloknya simpan dalam fridge.
Tips;
Tujuan gula batu adalah untuk memekatkan jem, jem yang dicampur gula batu amat mudah untuk dibentukkan.
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment