Kuih ni ada yang panggil Kuih Ketayap, ada yang panggil Kuih Dadar dan tak kurang juga dengan panggilan Kuih Gulung. Tak kisahlah apa namapun.. yang penting kuih ni diperbuat dari tepung gandum dan ada inti kelapa...
Bahan-bahan:-(untuk 8 biji kuih ketayap)
Inti:
- 2 cawan kelapa parut
- 1 cawan bancuhan gula merah
- Secubit garam
- Simpulan daun pandan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 cawan air pandan (blend halus 4-5 helai daun pandan dengan 1 cawan air dan tapis)
- Secubit garam
Cara-cara:-
- Untuk inti: Campurkan bahan-bahan inti kedalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga sedikit kering. Kalau kurang manis boleh tambah gula pasir. Bila dah sebati dan agak kering, keluarkan daun pandan dan ketepikan.
- Untuk kulit: Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati menggunakan blender. Panaskan non stick pan (api perlahan), tuang sedikit minyak (dalam 2 sudu) kedalam adunan.
Satukan semua bahan dan blend
Kelihatan minyak dalam bancuhan tepung
- Tuang sesenduk adunan ke tengah frying pan dan ratakan dengan senduk. Bila kulit kuih ketayap dah "lekang" dari frying pan tu maknanya kulit dah masak.
- Bila dah masak, letak inti dan gulung seperti gambar di bawah ni.
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment