Tuesday, July 08, 2014

Daging Masak Sate Goreng



Bahan-bahannya:

  • 500 gram daging (potong mengikut saiz yang diperlukan
  • 5 biji bawang merah*
  • 1 biji bawang putih*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 inci halia*
  • sedikit kunyit hidup*
  • 3 batang serai*

  • 2 sudu kecil ketumbar**
  • 1 sudu kecil jintan halus**
  • gula melaka, garam dan perasa secukupnya
  • minyak masak untuk menumis
Bahan yang bertanda * dikisar halus
Bahan yang bertanda ** disangai dan dikisar


Cara-caranya:


  • Gaul bahan-bahan kisar bersama daging, gula melaka, garam dan perasa. Perap semalaman dan simpan dalam fridge.
  • Panaskan minyak masak, tumiskan daging yang telah diperap bersama rempah tadi dan kacau rata.
  • Masak hingga air daging keluar dan kering sendiri. Sekiranya daging kurang empuk tambahkan sedikit air dan tutup kuali. Daging hendaklah dikacau sekejap-sekejap supaya tidak hangus.
  • Apabila daging telah empuk dan agak kering, bolehlah tutupkan api dan dihidangkan. 

 ~ Selamat Mencuba ~

No comments: