Bahan:
- 1 ekor ayam (potong 12 - ikut suka)
- 4 ulas bawang putih*
- 5 ulas bawang merah*
- 30 tangkai cili kering* (ikut citarasa, kalau tak nak banyak sambal/ kurang pedas.., kurangkan cili kering)
- 5 sudu besar Tomato puree (sos tomato pun boleh)
- 7 sudu besar Sos Cili
- 1 senduk madu (ikut citarasa masing-masing)
- Rempah tumis - kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang
- Minyak untuk menumis
- Garam, serbuk perasa.
- Bahan hias - optional (boleh tambah lobak merah, dipotong jejari, masukkan semasa tomato puree dimasukkan)
Bahan bertanda * diblend bersama.
Cara:
- Bersihkan ayam dan gaul bersama garam dan kunyit, goreng (jangan terlalu garing, nanti liat pula).
- Panaskan minyak, tumis rempah tumis, masukkan cili blend.., goreng hingga agak masak (dalam 5 min), masukkan tomato puree, sos cili.
- Perasakan dengan garam serbuk perasa dan madu.
- Masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul mesra sambal dengan ayam.
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment