Monday, August 11, 2014

Ayam Masak Madu




Bahan:
  • 1 ekor ayam (potong 12 - ikut suka)
  • 4 ulas bawang putih*
  • 5 ulas bawang merah*
  • 30 tangkai cili kering* (ikut citarasa, kalau tak nak banyak sambal/ kurang pedas.., kurangkan cili kering)
  • 5 sudu besar Tomato puree (sos tomato pun boleh)
  • 7 sudu besar Sos Cili
  • 1 senduk madu (ikut citarasa masing-masing)
  • Rempah tumis - kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang
  • Minyak untuk menumis
  • Garam, serbuk perasa.
  • Bahan hias - optional (boleh tambah lobak merah, dipotong jejari, masukkan semasa tomato puree dimasukkan)
Bahan bertanda * diblend bersama.


Cara:
  • Bersihkan ayam dan gaul bersama garam dan kunyit, goreng (jangan terlalu garing, nanti liat pula).
  • Panaskan minyak, tumis rempah tumis, masukkan cili blend.., goreng hingga agak masak (dalam 5 min), masukkan tomato puree, sos cili.
  • Perasakan dengan garam serbuk perasa dan madu.
  • Masukkan ayam yang digoreng tadi dan gaul mesra sambal dengan ayam.

~ Selamat Mencuba ~

No comments: