Monday, August 18, 2014

Fungsi Gula Batu



Mungkin ramai yang tak tau fungsi gula batu dalam masakan. Gula batu dalam masakan bertujuan untuk mengelakan sesuatu masakan itu berair, mengentalkan makanan dan juga mengilatkan. Penggunaannya hanya sedikit dan bukan sebagai pengganti gula pasir.

  • Misalnya, 3-4 ketul gula batu selalunya diletak semasa membuat 1 peket agar-agar untuk mengelakkan agar-agar dari berair bila dah keras, ianya boleh diletakkan dalam semua jenis agar-agar. 
  • Dalam proses membuat jem nenas, sedikit gula batu digunakan bertujuan agar jem nenas lebih kental, tidak berair dan senang dibentuk. 
  • Dalam resepi nasi, seperti nasi tomato, nasi carrot, nasi bukhari, gula batu digunakan untuk kilatkan nasi. Boleh diletakkan pada masakan lain sepeti ayam masak merah/ rose bagi tujuan ini.

~ Sekadar Info ~

No comments: