Thursday, October 09, 2014

BBQ Kambing


Pada malam Hari Raya Aidil Adha yang baru ni.. keluarga kami mengadakan BBQ kat rumah kakak di kampung. Kalau balik kampung rumah beliau memang jadi serbuan.. sebabnya dirumah kakak saya ni kelengkapan dapurnya memang superb.. maklumlah.. orang bisnes katering ni.. semuanya baik dari segi bahan dan kelengkapan.. semuanya ada.

Yang jadi chef of the day hari tu adalah abang saya yang tinggal di Kulim. Katanya resepi perapan daging yang dia buat memang dipuji rakan-rakannya.. Hmm.. memang pun.. terbukti sedap.., siap pesan dengan saya.. itu resepi dia.. nak patent kan.. haha. Tapi ya lah.. apa salahnya berkongsi resepi.. ya tak.. dia pun bukan bisness katering pun.. apa pun air tangan juga..kadang-kadang ikut resepi yang sama.. tapi rasa lain-lain.. Jom kita tengok resepi dari Dr. Ghazali ni..


Bahan:
12 slice daging kambing (lamb),katanya jangan beli mutton, mutton ni daging kambing yang agak tua


  

Bahan Perapan:
Lada hitam 
Madu
Sos Cili
Sos tomato
Lea Perrins
Gula dan sedikit garam.

Cara:

  • Lada hitam ditumbuk agak kasar (tapi jangan kasar sangat), abang saya tak tumbuk.., dia pusing-pusingkan jer lesung batu tu.
  • Dalam mangkuk, satukan sos cili, sos tomato, madu, lea perrins, lada hitam, gula dan garam. Ia akan ada rasa-rasa asam boi sikit.
  • Gaul rata dan masukkan daging kambing. Perap sekurang-kurangnya 4 jam, lagi lama lagi elok.



  • Panggang menggunakan arang.


Siap untuk dimakan


Nota:
Selain kambing, boeh juga diperap dengan daging lembu atau ayam. Cuma untuk ayam.., abang saya masukkan sedikit kicap pekat.



~ Selamat  mencuba ~







1 comment:

Unknown said...

Hai kak . Kat mne nak cari lea& perrins ? Itu bukan sejenis wine masakan ke ? Boleh ke pakai