Friday, October 03, 2014

Kek Sarang Semut



Bahan:
1 cawan gula*
1 cawan air panas*
2 sudu besar mentega*
4 biji telor
1 cawan susu pekat
cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara:


  • Untuk bahan yang bertanda *. Gula digoreng dengan api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas (perlu hati2, nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api dan cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali. Lepas tu masukkan mentega dan kacau sehingga mentega cair. Ketepikan.
  • Pukul telor sampai kembang dan pekat. Masukkan susu pekat, pukul hingga rata.
  • Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah diayak terdahulu. Tuang kan esen vanila dan akhir sekali masukkan gula hangus tadi.
  • Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.
  • Dibakar selama 60 minit suhu oven 160%C api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah, atau kukus selama satu jam atau sampai masak


Tips:
1. Gula tu boleh dikacau, biarkan atas kuali gunakan senduk kacau pun boleh biarkan sampai gelap, jgn risau, rasa dia akan sedap rasa gula dah hangus mcm rasa coklat. warna dia akan hitam. kalau nak lagi hitam, tambahkan camca kecik koko campur air panas sikit dan tuang, lagi sedap rasa dia...

2. PERHATIAN pukul telur jgn lama....dia akan keringkan kek, pukul sekadar telur kuning pecah n rata dah mencukupi

masa masukkan susu dan tepung pun mesti kacau sekejap je sebab hasilnya nanti kek akan lembab n lembut....

3.lagi satu tip ialah aluminium foil mesti di gunakan untuk tutup loyang kek tu sebab hasilnya kek anda akan lebih cantik daripada di letakkan kain pada sekeliling tudung pengukus tu....( tapi kalau tak de aluminium foil, mesti kena tutup tudung pengukus tu dengan kain disekelilingnya)

No comments: