Bahan:
2 cawan kacang dhal (rendam semalaman)
1 labu bawang besar (cincang kasar)
2 batang lada hijau (cincang)
3 batang lada kering (gunting halus)
3 helai daun kari (gunting kasar sikit)
2 sudu teh biji jintan manis
2 sudu teh pati ikan bilis
garam secukup rasa
minyak
Cara membuatnya:
- Kisar kering atau tumbuk kacang dhal, jangan bagi halus sangat biar ada berbiji sikit.
- Dalam mangkuk gaulkan kesemua bahan-bahan kecuali minyak.
- Gaul sebati dan bulat-bulatkan lepastu bentukkan leper sedikit.
- Panaskan minyak dan goreng sampai keperangan. Masak angkat & tos. Siap!
Nota:
Perlahankan api semasa menggoreng, nanti hangus kat luar.. dalam tak masak.
~ Selamat mencuba ~
Perlahankan api semasa menggoreng, nanti hangus kat luar.. dalam tak masak.
~ Selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment