Thursday, October 02, 2014

Sosej Roll



Bahan: (menghasilkan anggaran 24 ketul)
500 g tepung high protien
90 g gula halus
4 sudu besar susu tepung
1/2 sudu garam halus
1 sudu besar bread improver
1 sudu besar bread softener
1 paket yis (11 g)
2 biji telor size A
3 sudu besar butter
7 g wheat gluten (beli kat kedai bakery)
175ml air suam

Inti - 12 btg sosej (rebus dan toskan dahulu hingga kering)

Caranya:

  • Masukkan bahan kering kedalam mixer. Mix sekejap dalam 10 saat untuk bahan2 bercampur.
  • Pukul sedikit telor, dan masukkan dalam bahan kering. Masukkan air suam, Putarkan mixer selama 20-30 minit sehingga doh benar-benar licin.
  • Keluarkan doh dan bahagikan doh kepada 50 g setiap satu (doh tak perlu direhatkan, terus jer bahagikan doh mengikut timbagan gram).
  • Lenserkan loyang pembakar dengan sedikit butter dan taburkan tepung gandum (tak tabur pun ok).


  • Ulikan doh (giling) dan letakan sosej, susun terus dalam dulang pembakar. Buat sehingga habis. Rehatkan doh sehingga naik sekali ganda atau mencapai piawaian yg kita kehendaki (45 mini - 60 minit) mengikut keadaan cuaca. (cuaca panas doh lebih mudah naik).
  • Bakar 170 degree celsius selama 15-20 minit. Sapukan butter ke atas permukaan roti sebaik saja dikeluarkan dari oven agar nampak lebih berkilat.
Nota : 
  • Bagi proses menaikkan doh, masukkan tray kedalam beg plastik yg besar dan ikat hujungnya atau mungkin boleh diletkakkan dalam kereta sebentar. Doh akan lebih cepat naik ditempat yang lebih panas. Kalau musim hujan.. masa untuk doh naik lebih panjang. 
  • Untuk kesegaran roti berpanjangan hendaklan disimpan didlm bekas kedap udara, ini utk mengelakan dari roti cepat keras kalu terdedah di udara atau boleh lah dimasukkan kedalam beg plastik.

~ Selamat mencuba ~

No comments: