Bahan:
- 250 gm kacang merah - rendam semalaman
- 1 cawan gula pasir
- 1/2 keping gula melaka
- 1 helai daun pandan
- 2 s/b tpg jagung + sdkt air - bancuh
- Secubit garam
- Sedikit minyak
- Rebus kacang merah hingga empuk (gunakan pressure cooker lagi senang).
- Mesin halus kacang merah tadi bersama sedikit air rebusan.
- Panaskan minyak (tak panas sangat pun tak apa) dan masukkan kacang yang dimesin. Masukkan gula pasir, gula melaka, garam dan daun pandan.
- Masak hingga agak pekat dan masukkan bancuhan tepung jagung.
- Masak lagi hingga betul-betul kering dengan api perlahan.
- Bila dah terasa berat, maknanya inti kacang dah siap...
Semasa masak inti ni, dia akan meletup-letup.., maka kena hati-hati sikit ya.
~ Selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment