Bahan:
- 1-1/2 kg Tulang lembu (cuci dan bersihkan)
- 3-4 cawan air
- 1 Sup Bunjut
- 1 inci halia*
- 4 ulas bawang putih*
- 5 ulas bawang merah*
- Rempah sup
- 3 sudu besar minyak masak
- Garam secukup rasa
Bahan yang bertanda * ditumbuk kasar.
Bahan hias:
- Bawang goreng
- Daun bawang/ celery
Cara menyediakannya;
- Masukkan tulang kedalam periuk tekanan elektrik, masukkan air, sup bunjut, bahan yang ditumbuk, rempah sup dan minyak masak. Masukkan garam.
- Tekan pad menu TENDON dan tekan START atau set pressure time 30 minit dan tekan Start. Pastikan tombol dikedudukan tertutup (bukan release vent).
- Setelah siap 30 minit, putar tombol kearah release vent. Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng.
Nota:
Saya menggunakan Philips Pressure Cooker
~ Selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment