Wednesday, October 15, 2014

Sup Tulang Berempah



Bahan:
  • 1-1/2 kg Tulang lembu (cuci dan bersihkan)
  • 3-4 cawan air
  • Sup Bunjut
  • 1 inci halia*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 5 ulas bawang merah*
  • Rempah sup 
  • 3 sudu besar minyak masak
  • Garam secukup rasa
Bahan yang bertanda * ditumbuk kasar.

Bahan hias:
  • Bawang goreng
  • Daun bawang/ celery

Cara menyediakannya;
  • Masukkan tulang kedalam periuk tekanan elektrik, masukkan air, sup bunjut, bahan yang ditumbuk, rempah sup dan minyak masak. Masukkan garam.
  • Tekan pad menu TENDON dan tekan START atau set pressure time 30 minit dan tekan Start. Pastikan tombol dikedudukan tertutup (bukan release vent).
  • Setelah siap 30 minit, putar tombol kearah release vent. Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng.

Nota:
Saya menggunakan Philips Pressure Cooker

~ Selamat mencuba ~




No comments: