Daging korban masih berbaki.. nak kedapur luar.. dah malam-malam memang malas. Semalam saya masak main campak-campak jer dalam periuk tekanan saya. Inilah hasilnya.
- Daging* (potong kecil-kecil - ikut urat daging)
- Garam* dan kunyit*.
- 3 sudu besar Minyak
- Sos cili
- Sos plum (kalau susah nak jumpa sos plum, guna sos tiram pun sedap)
- Kicap
- Halia (dihiri jejari)
- Bawang besar (potong bulat)
- Cili merah dan cili hijau di hiris (boleh juga letak cili api)
- Sedikit gula (kalau diet Atkins.., jangan letak gula)
- Serbuk perasa.
Caranya:
- Bahan-bahan yang bertanda* diatas digaul dan masukkan ke dalam periuk tekanan Philips. Tutup dan pastikan tombol ke posisi pressure. Tekan MEAT dan tekan START.
- Periuk akan berbunyi setelah selesai fungsi. Alihkan kedudukan tombol ke release vent (untuk keluarkan wap), dan buka penutupnya.
- Sekali lagi tekan MEAT dan START dan tuang minyak dan semua bahan-bahan lain ke dalam daging, goreng dalam 5 minit tekan OFF dan bolehlah dihidangkan..
Nota:
Saya menggunakan Philips Pressure Cooker.
~ Selamat Mencuba ~
No comments:
Post a Comment