Friday, October 17, 2014

Daging Goreng Sos Plum


Daging korban masih berbaki.. nak kedapur luar.. dah malam-malam memang malas. Semalam saya masak main campak-campak jer dalam periuk tekanan saya. Inilah hasilnya.

Bahan-bahan:

  • Daging* (potong kecil-kecil - ikut urat daging)
  • Garam* dan kunyit*.
  • 3 sudu besar Minyak
  • Sos cili
  • Sos plum (kalau susah nak jumpa sos plum, guna sos tiram pun sedap)
  • Kicap
  • Halia (dihiri jejari)
  • Bawang besar (potong bulat)
  • Cili merah dan cili hijau di hiris (boleh juga letak cili api)
  • Sedikit gula (kalau diet Atkins.., jangan letak gula)
  • Serbuk perasa.


Caranya:
  • Bahan-bahan yang bertanda* diatas digaul dan masukkan ke dalam periuk tekanan Philips. Tutup dan pastikan tombol ke posisi pressure. Tekan MEAT dan tekan START. 
  • Periuk akan berbunyi setelah selesai fungsi. Alihkan kedudukan tombol ke release vent (untuk keluarkan wap), dan buka penutupnya. 
  • Sekali lagi tekan MEAT dan START dan tuang minyak dan semua bahan-bahan lain ke dalam daging, goreng dalam 5 minit tekan OFF dan bolehlah dihidangkan.. 


Nota:
Saya menggunakan Philips Pressure Cooker.

~ Selamat Mencuba ~

No comments: