Entah kenapa namanya Talam Tokyo tak lah pula diketahui, begitu juga asal usulnya. Ada juga yang kata asalnya dari Johor dan bukan dari Jepun. Apapun tak kisahlah asalnya dari mana.., janji sedap dan kat sini saya nak kongsikan resepinya... jom kita lihat..
Bahan Untuk Lapisan Bawah:
- 300gm sagu biji warna putih
- 60gm sohoon
- 100gm kelapa parut putih
- 400ml (1-2/3 cawan) santan
- 1 sudu kecil garam
Cara-cara:
- Cuci sagu biji sebentar, rendam selama 30 minit dan toskan.Rendam soohun dengan air suam selama 30 minit, toskan dan potong kecil-kecil.
- Satukan bahan-bahan diatas dan masukkan ke dalam loyang 10 x 10 x 2" yang telah dialas plastik dan sapukan sedikit minyak.
- Kukus selama 25 - 30 minit dan tekankan dengan sudu supaya rata dan mampat.
Bahan Lapisan Atas:
- 3 cawan santan pekat (750ml)
- 15 helai daun pandan, blend dengan 1-1/2 cawan air (375 ml) tapis ambil jus pandan.
- 1-1/2 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar tepung jagung
- 3/4 cawan gula
- 3 biji telur
- 1 sudu kecil garam
- Sedikit pewarna hijau
Cara:
- Satukan tepung, masukkan air pandan, santan, pewarna, garam, gula dan telur. Gaul sebati dan tapis (seeloknya buat 2 kali).
- Masak bancuhan tadi diatas api perlahan dan kacau sentiasa (jangan lama tau) hingga wap naik dan tuang keatas lapisan bawah (sagu + sohoon) dan kukus selama 30 minit. Sejukkan baru potong.
~ Selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment