Dalcha yang dimasak menggunakan periuk tekanan
Bahan:
- 1 biji bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 3 sudu besar serbuk kari
- ½ cawan kacang dal
- Rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
- 1 batang lobak merah (potong jejari)
- 2 biji kentang (dikupas & potong kiub)
- 1 sudu besar asam jawa
- ½ cawan santan
- Secukup rasa garam
- 1 ikat kacang panjang (dipotong 1 inci panjang)
- 1batang terung panjang (potong)
- Masukkan semua bahan kecuali kacang panjang & terung, ke dalam periuk tekanan elektrik.
- Tekan pad menu BEANS dan tekan START atau set pressure time 30 minit dan tekan Start. Pastikan tombol dikedudukan tertutup (bukan release vent)
- Apabila dalcha sedia selepas 30 minit, lepaskan tekanan dengan mengubah tombol ke release vent. Buka penutup periuk tekanan dan masukkan kacang panjang dan terung.
- Tutup kembali tudung dan biarkan sayur-sayuran masak selama 5 minit sebelum dihidangkan.
- Hidangkan bersama nasi atau roti.
Nota:
Saya menggunakan Philips Pressure Cooker
~ Selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment