1 kg daging hancur (minched meat Ramly pun boleh guna)
12g garam (1-1/2 sudu teh)
15g gula (kalau tak nak pun tak apa)
50g tepung jagung
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh serbuk perasa
90g ketulan ais
Cara:
- Gaulkan semua bahan hingga ketulan ais cair. Bulatkan seperti onde-onde atau berat anggaran 15g. Masa bulatkan daging ini guna sedikit minyak supaya mudah.
- MasuK kedalam peti sejuk selama 30 minit.
- Didihkan air hingga mengelegak dan kemudian perlahankan api. Daging tidak boleh direbus jika api terlalu kuat.
- Rebus daging hingga timbul dan angkat.
Boleh buat banyak-banyak dan simpan dalam freezer. Boleh dipelbagaikan, masak Bakso, goreng cicah cheezy.
Antara hidangan yang menggunakan meat ball
~ Selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment