Saturday, October 04, 2014

Bebola Daging



Bahan:

1 kg daging hancur (minched meat Ramly pun boleh guna)
12g garam (1-1/2 sudu teh)
15g gula (kalau tak nak pun tak apa)
50g tepung jagung
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh serbuk perasa

90g ketulan ais


Cara:

  • Gaulkan semua bahan hingga ketulan ais cair. Bulatkan seperti onde-onde atau berat anggaran 15g. Masa bulatkan daging ini guna sedikit minyak supaya mudah.
  • MasuK kedalam peti sejuk selama 30 minit.
  • Didihkan air hingga mengelegak dan kemudian perlahankan api. Daging tidak boleh direbus jika api terlalu kuat.
  • Rebus daging hingga timbul dan angkat.
Boleh buat banyak-banyak dan simpan dalam freezer. Boleh dipelbagaikan, masak Bakso, goreng cicah cheezy.





Antara hidangan yang menggunakan meat ball


~ Selamat mencuba ~


No comments: